Peter Smits nieuwe dirigent bij EVC Enschede

Peter Smits is de nieuwe dirigent van show- & marchingband EVC Enschede. De vereniging heeft onlangs afscheid genomen van muzikaal leider Ton Zwerink.

Per 16 januari 2019 zwaait de Arnhemse dirigent Peter Smits de muzikale scepter over het orkest. Smits was eerder al betrokken bij de ontwikkeling van de huidige show “A musicians City-Break” en bij de voorbereidingen op de succesvolle concoursdeelname in november 2018. De nieuwe “maestro” van EVC Enschede wil graag voortborduren op die samenwerking en het behaalde succes. Zijn hoofddoelstelling daarbij is deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in 2021. Een ambitieus maar niet onrealistisch plan dat uitstekend past bij de fase waarin de vereniging zich op dit moment bevindt.

Zwerink had een lange staat van dienst binnen de fusie-vereniging en werd hiervoor tijdens de bijzondere ledenvergadering op 12 december 2018 geprezen. De eerste-divisie muzikanten hebben onder zijn leiding in november 2018 bij deelname aan het landelijk bekende muziek-concours in Schiedam nog een eerste prijs behaald.

Het muziekgezelschap is na een aantal “lastige” jaren toe aan verdere kwalitatieve- én kwantitatieve groei. Om aan deze groeiambities invulling te kunnen geven lijkt de keuze voor Peter Smits als artistiek verantwoordelijke een volkomen logische. Smits heeft al ruim 40 jaar zijn naam verbonden aan grote namen in met name de HaFaBra-sector en wist met zijn passie de muzikanten bij menig orkest uit te dagen om hun grenzen te verleggen en interessante resultaten te boeken. “EVC Enschede vertrouwt erop met Smits nieuwe energie in huis te hebben gehaald. Wij hopen dat hij door zijn motiverende en inspirerende werkwijze onze muzikaliteit nóg meer naar boven kan halen”, aldus voorzitter Jan Moes.

Vanwege de individuele kwaliteit van de muzikanten, de instrumentale bezetting en de daarbij behorende kenmerkende klankkleur van het korps ziet Smits groot potentieel in de club. Met het WMC als stip aan de horizon zet EVC Enschede hoog in. Er is werk aan de winkel en daar ligt een mooie uitdaging voor zowel de dirigent alsook voor het orkest. 

Peter Smits gaat bij EVC Enschede samenwerken met slagwerkinstructeur Jan Thravalos. Het instructieteam van EVC Enschede wordt aangevuld met Fransisca Troelstra uit Kampen. Zij neemt de show- en exercitie-repetities voor haar rekening.

Tekst: Sander van Achteren         Foto: Jan Moes